Sokakat érdekel, hogy ez a viszonylag új technológia vajon mennyire hatásos, melyek az ózongenerátor hatásai és mellékhatásai, illetve mennyire veszélyes?

Nagyon.

Mennyire hatásos? Amennyire a kezelő betartja és megfelelően alkalmazza a használati utasításokat.

Mennyire veszélyes? Amennyire a kezelő nem tartja be és nem megfelelően alkalmazza a használati utasításokat.

Az ózongenerátor veszélyes, vagy az ózon gáz?

Mindkettő.

Az ózongenerátor veszélye

Az ózongenerátor veszélyei csak akkor állnak fenn, ha az Európában alapvetőnek számító érintésvédelmi szabványokat nem teljesíti, illetve ha teljesítménye messze elmarad a névleges teljesítményétől.

Utóbbi esetben Ön jóhiszeműen elvégzi az előírt kezelést, eközben a hiányzó teljesítmény miatt nem jön létre a fertőtlenítő hatáshoz elengedhetetlen minimális ózon koncentráció, de Ön erről nem tud…

Amikor banális érintésvédelmi problémák vannak, akkor Ön egy hamis, vagy nagyon satnya minőségű, Európában egyáltalán nem forgalomba hozható készüléket vásárolt.
Ilyenkor a legváratlanabb pillanatban történhet elektromos zárlat, és az azzal járó áramütés, magas hőmérséklet, égés, füst, és egyéb járulékos károk.
Ha ilyen készüléket vett, ne kapcsolja be – és nem azért amit az egyik technikus kollégánk mondott: vagy ózon jön belőle vagy füst – hanem mert az áramütés „olyan mint a medve” (a medve megöl).

A készüléket szerezze be megbízható gyártótól, mert mint minden elektromos berendezés, az ózongenerátor is, ha azt a vonatkozó szabványok betartásával gyártották, biztonságos csak akkor lesz.

Rengeteg kérdést kapunk support vonalunkon arra vonatkozólag, hogy melyek az ózonos fertőtlenítés veszélyei?

Sok esetben keresnek minket például irodai dolgozók, akiknek közvetlen környezetében ózonos fertőtlenítés zajlik, vagy zajlott, és a kérdés mindig ugyanaz: Mi az ózongenerátor hatása emberre, és kell-e aggódniuk az érezhető szúrós szag miatt?

Igen, kell, de egyáltalán nem mindegy, hogy a szituációt milyen körülmények veszik körül.

Hogy is néz ki egy ózonos fertőtlenítő kezelés?

A fertőtlenítési folyamat és az ózongenerátor működése

Egy (feltehetően) képzett kezelő egy megbízható gyártótól beszerzett ózongenerátorral, a megfelelő koncentrációt, és megfelelő kezelési időt figyelembe véve és betartva, adott zárt teret eláraszt ózon gázzal, majd az előírt behatási idő után a területet valamilyen módon mentesíti.

Ha minden szakszerűen történt, a kezelés után a terület birtokba vehető, ott az ózon koncentrációja az egészségügyi határérték alatt van.

Ha nem történt minden szakszerűen, akkor kezdődnek a problémák.

Ózongenerátor hatása és mellékhatásai

Az első probléma, hogy a környező területen lévők, a rosszul lezárt légtérből kijutó ózon gázt érzékelik, és mivel kevés információjuk van a veszélyességéről, érthetően félnek, akár pánikba esnek.

Ennek az oka mindig a nem megfelelő körültekintéssel elvégzett eljárás.

Bár az ijedtség is az ózongenerátor veszélyei közé tartozik közvetve, de nagyobb probléma is kialakulhat, ugyanis a túl magas koncentrációjú ózonos tisztítás veszélyei között tartjuk számon a hosszú ideig tartó inhalációt, amely súlyos légzőszervi irritációt, esetleg gyulladást, vagy ennél is súlyosabb esetben súlyos egészség károsodást okozhat.

Mi számít veszélyesen magas koncentrációnak?

Ózonos tisztítás veszélyei

A WHO szerint az ózon veszélyessé válása 100 mikrogrammnál kezdődik – 8 órán át belélegezve.

Magyarországon a környezeti levegővel kapcsolatos szabályozás (4/2011. (1. 14.) VM rendelet) háromféle határértéket tartalmaz:

Egészségügyi határérték: tartós egészségkárosodást nem okoz, és amelyet az emberi egészség védelme érdekében a jogszabályban meghatározott módon és időn belül be kell tartani. Elérése és túllépése veszélyes légszennyezettséget eredményez.

Tájékoztatási küszöbérték: a légszennyezettségnek egyes légszennyező anyagok tekintetében a lakosság egyes érzékeny (gyermek, időskorú, beteg) csoportjaira megállapított szintje, amelynek túllépése esetén a lakosságot az illetékes önkormányzatnak tájékoztatni kell. Elérése és túllépése enyhébb intézkedéseket jelentő, tájékoztatási fokozatú szmog-helyzetet eredményez.

Riasztási küszöbérték: a légszennyezettség azon szintje, amelynek rövid idejű túllépése is veszélyeztetheti az emberi egészséget. Elérése és túllépése forgalomkorlátozással járó intézkedéseket jelentő, riasztási fokozatú szmoghelyzetet eredményez.

Az ózonra vonatkozó adatsor: 120ug – 180ug – 240ug

Mennyi ez ppm értékre átváltva: 0,06ppm – 0,09ppm – 0,12ppm

Azaz: a riasztási küszöbértéket veszélyzóna határként tekintve az ózon megengedett koncentrációja maximum 0,12ppm.

A fertőtlenítő kezeléshez előírt minimális koncentráció 2,5ppm.

Egy jó minőségű ózongenerátor az előírt használat mellett ennek a kétszeresét előállítja.

Így a kezelés alatt a területen valóban veszélyes mértékű koncentráció van!

Az ózonos fertőtlenítés veszélyeinek elhárítása

Mi történik a réseken átszivárgó gázzal?

Az ózon jellegzetes szúrós szaga rendkívül kis koncentrációban is jól érezhető, az emberi szaglás ebben nagyon kifinomult.

0,01 ppm koncentrációban már felismerhető – ami a ma elérhető legjobb felbontású műszer alsó méréshatára – azaz az emberi szaglás hamarabb észleli mint a mérőműszer!

Ez okoz sok problémát, de nyilvánvaló, hogy ez a koncentráció belélegezve az emberre veszélytelen.

Honnan tudhatom, hogy adott pillanatban mekkora is a jelenlévő ózon gáz mennyisége? Mérőműszer nélkül nem megállapítható, így az ózongenerátor kezelőjének kell ügyelni arra, hogy a kezelt területen a szükségesnél ne kisebb és ne nagyobb koncentráció alakuljon ki, és szintén neki kell gondoskodnia arról, hogy a kezelt terület közelébe a gáz ne szivároghasson ki, sem ijedtséget, sem valódi veszélyt okozva.

Arról is gondoskodnia kell, hogy a kezelést követően a gáz teljes lebomlásáig a területre senki ne léphessen bele.

A gáz lebomlása hosszú folyamat, itt lehetőség van – biztonságos körülmények között – szellőztetéssel való mentesítésre.

Ebben az esetben ellenőrzött körülmények között a zárt terület levegője szellőztetéssel nagyon gyorsan kicserélhető, így válik lehetővé a kezelt terület szinte azonnali használatba vétele.

Magas koncentrációjú ózon gáz jelenlétében hogy lehet mégis a kezelt légtérben tartózkodni?

Megfelelő védőeszköz használatával, ami ideális esetben egy frisslevegős légzőkészülék, ennek hiányában speciális gázálarc használatával (semmiképpen sem általános célú gázálarc!).

Engedje meg hogy néhány további általunk fontosnak tartott információt megosszunk Önnel.

Ózongenerátor a gyártótól!

ózonos tisztítás veszélyei

Mivel a hazai piacon egyedüliként olyan saját gyártású ózongenerátorokat forgalmazunk, melynek a tervezését és az összeszerelését is házon belül végeztük és végezzük el, ezért rengeteg olyan szakmai információval rendelkezünk, amit kevés kereskedő mondhat magáénak.

Ennek köszönhetően egyedülálló módon biztosítjuk a Garancia Pro szolgáltatást, melyet tudomásunk szerint egyetlen versenytársunk sem vállal!

Az ózongenerátor készülék használata teljes mértékben veszélytelen, ha Ön betartja az 5+1 alapvető biztonsági intézkedést, ami az ózon felhasználása során termelődő ózon gáz hatásaitól óvja meg!

Az ózongenerátorral való levegő tisztítás során az ózon gáz jelenti az egyetlen veszélyforrást, azonban ez is „illékony” veszélyforrás, hiszen csak addig veszélyezteti az Ön egészségét, amíg el nem illan – azaz dolga végeztével nyomtalanul eltűnik, a helyiségben található vírusokkal, baktériumokkal, penész- és gombakezdeményekkel együtt (az ózon felezési ideje szobahőmérsékleten és átlagos páratartalom mellett kevesebb mnint 30 perc, így 2,5 ppm koncentráció után 2,5 óra múlva a koncentráció kevesebb mint 0,1 ppm)

Az ózon gáz rendkívül oxidatív anyag, ami az instabil szerkezetéből adódik. Vegyjele O3 – ami az oxigénhez hasonló (O2), azonban a földi élethez nélkülözhetetlen molekulával szemben az ózon nem marad meg ebben az állapotában, amíg talál oxidálható anyagot.

És pontosan ehhez kapcsolódik egy újabb gyakori kérdés, amit rendszeresen feltesznek nekünk.

Ózon hatása a szobanövényekre és a szervetlen vegyületekre

ózon hatása a szobanövényekre

Ózon gázzal ütközve minden szerves és szervetlen vegyület, fém, folyadék, a másodperc tört része alatt oxidálódik – ami szilárd vagy folyékony anyagok esetén az anyag átalakulását jelenti, élő organizmusok esetén a sejtfal megbontásával a sejt elpusztulását okozza. Éppen ez a hatás az, amiért érdemes alkalmaznia egy ózongenerátort, mert a vírusokkal, baktériumokkal találkozva is ezt a hatást éri el, de tovább menve az ózon a lakószobában található (szabad szemmel szinte láthatatlan) poratkákkal, gombákkal is ezt teszi! Sőt, képes a poratkák súlyosan allergén ürülékét is semlegesíteni! Mindez a folyamat addig tart, míg a gáz találkozik mikroorganizmusokkal, tehát amíg azok teljesen el nem fogynak a kezelt helyiségben.

Ez az egyik fő oka annak, miért az ózongenerátor a legjobb eszköz a fertőtlenítő légtisztításra.

Ugyanakkor ez az oka annak is, hogy az ózon hatása a szobanövényekre igencsak káros.

Ózongenerátor biztonsági előírások

A vírusmentesítés során tartsa be az alábbi 5+1 szabályt:

  1. Válassza meg körültekintően az ózongenerátor teljesítményét (itt talál segítséget hozzá)
  2. Vigye ki a szobanövényeket a kezelés előtt a helyiségekből, ugyanis az ózon hatása a szobanövényekre „mérgező”
  3. Ellenőrizze, hogy senki sem tartózkodik a kezelt helyiség légterében (háziállatok sem!)
  4. Zárja be a helyiség ablakait és ajtaját is
  5. Indítsa el az ózongenerátort, időzítse a kezelés idejére és hagyja el a helyiséget
  6. +1. Az időzítés lejártakor várjon 60 percig majd szellőztessen!

Ezekben a részletekben rejlenek az ózon veszélyei, ezért a fentieket betartva nem csak a vírusmentesítés ideje alatt lesz biztonságban, hanem a tökéletes tisztaság miatt a későbbiek során is.

ózonos fertőtlenítés veszélyei

Hogyan válassza meg az optimális kezelési időt? Hogyan válasszon megfelelő teljesítményű ózongenerátort? Ha ezekre a kérdésekre még nem kapta meg a választ, akkor olvassa el „Ózongenerátor választása kockázatok nélkül: Néhány fontos részlet, amit nem minden ózongenerátor forgalmazó mond el Önnek” című bejegyzésünket!