Amit az ózonról tudnia érdemes

Az ózon, mint légtisztító

Helyettesítse ózonnal a vegyi tisztítást

Mi is az az ózon?

Az ózon egy három oxigénatomból álló instabil molekula, amely azonnal felismerhető jellegzetes szúrós szagáról. Az ózon erős oxidáló tulajdonságának köszönhetően vegyszerek nélkül szünteti meg a penészt és a levegőben terjengő szagokat. Az állott, dohos és egyéb kellemetlen szagokat – mint például a dohányfüst átható illata – minden zárt helyiségben elűzi. Az ózon egyik tulajdonsága, hogy nem tárolható és nem szállítható, ezért minden esetben az adott helyszínen kell előállítani azt.

Ózon molekula

A 3 atomos ózon molekula

Számtalan használati tárgy és eszköz, amelyet a mindennapokban már megszokott módon használunk, úgymint az aeroszolok (spray-k), a hűtőgépek, a légkondicionáló berendezések, a műanyaghabok, a mezőgazdasági rovarirtó szerek, az oldó- és tisztítószerek mind klórt és bromidot tartalmazó gázokat juttatnak a levegőbe, amelyek jelentős károkat okoznak az ózonréteg felületén. Ezek a szennyező anyagok reakcióba lépnek az ózon molekulákkal és megsemmisítik azokat. Lényegében ezzel magyarázható az ózonréteg elvékonyodása és a tudósok által oly sokszor emlegetett ózonlyuk keletkezése. A fent említett káros gázokkal kapcsolatban a legaggasztóbb probléma az, hogy rongáló hatásuk még a légkörbe kerülésüket követőn is több évig megmarad.

Fontos kiemelni, hogy a légköri ózon alapvető eleme a fennmaradásunknak, míg a talajmenti ózon veszélyt jelent az egészségünkre. Az autók kipufogógázai, mint például a nitrogén-oxidok (NOx) és az illékony szerves vegyületek (VOC) kölcsönhatásba lépnek és talajmenti ózont hoznak létre (O3), amely káros tulajdonságokkal bír. A probléma különösen súlyos nyáron, amikor a hőség miatt az ózon megreked a talaj közelében. A sztratoszférában azonban, a földfelszíntől számítva 10-50 km magasan viszont az ózon már fontos védelmi szerepet tölt be, ugyanis megakadályozza, hogy a káros UV sugarak a földre jussanak, mivel elnyeli azokat.

Az ózon hatásmechanizmusa

Az ózon megfelelő koncentrációban alkalmazva hatásosan tisztítja a levegőt. Az ózonos légtisztítás jellegzetessége, hogy a technológia nem tartalmaz vegyszeres kezelést, az ózon mint reagens molekula rövid időn belül lebomlik, így kíméletes és környezetbarát módon segít a légtisztításban.

Ózon az atmoszférában

Ózon a Föld atmoszférájában

Az ózon előállítása

Az elektronika fejlődése tette lehetővé az ózon gáz nagy mennyiségben történő előállítását. Manapság már kis méretű készülékekkel lehetőség van a molekulák előállítására, ami megkönnyíti akár a családi házak, akár a kisebb épületek, raktárak stb. levegőjének tisztítását környezetbarát módon. A koronakisüléses előállítási folyamatban az ózont a környezeti levegő vagy az oxigén elektromos kisülésével hozzák létre. Fejlesztő mérnökeink hosszú ideig dolgoztak azon, hogy olyan ózongenerátor készülékeket tervezzenek, amelyek praktikusak, esztétikusak, könnyen szállíthatók és megfelelő teljesítményt biztosítanak.

Az ózon felhasználási területe

Legyen szó élelmiszer tartósításáról, orvosi rendelő levegőjének tisztításáról, vagy egy penészes szállítmány mentesítéséről, a technológia és a megfelelő teljesítményű ózongenerátor készülék használatával garantált eredményre számíthat. Az ózont régóta használják a vízkezelésben a szennyezőanyagok eltávolítására, illetve az ivóvízben található mikro-szennyező anyagok számának csökkentésére.

Ózon és a környezet

Ózon és a környezet