Az Országos Mentőszolgálat – egy belső protokoll alapján – 2020.03.06-tól kezdve egy elkülönített gépjárműparkot állított fel a fertőzésgyanús esetek szállítására. Ezt a jármű állományt minden beteg szállítása után azonnal, egy szigorú protokoll szerint kell fertőtleníteni, ehhez Budapesten több, és minden megyeszékhelyen fertőtlenítő állomásokat hoztak létre.

Ezek az állomások (például a Dévai utcai) a mentő gépjárművek teljes belső tere, és a mentőszemélyzet teljes felszerelése és ruházata bevetés utáni fertőtlenítő kezelését végzik a nap 24 órájában.

Ez a kezelés a járművek belső terében két lépcsős, a felszerelés és ruházat tekintetében egylépcsős beavatkozás.

A gépjárművek belső terében a felületeket fertőtlenítő tisztító folyadék permetezésével, tisztítókendővel, első lépcsőben lemosással, majd 20 perc nagy töménységű ózon gáz elárasztásával fertőtlenítik.

Az ózon fertőtlenítés több gyártó készülékeivel, köztük a mi HS310 típusú készülékünkkel történik.

A központi mentesítő állomás munkáját cégünk – ingyenes használatba adással – egy darab HS990 típusú ipari ózongenerátor készülékkel segíti, mely a vészhelyzeti védekezés teljes időtartamában a Mentőszolgálat rendelkezésére áll.

A HS990 típusú ipari ózongenerátor készülék különleges jellemzője, hogy egy 150 mm átmérőjő flexibilis PVC csövön a nagy töménységű ózon gáz kivülről, közvetlenül a kezelt térbe juttatható, anélkül, hogy a készülék mozgatására szükség lenne, így nehezen megközelíthető belső terek kezelésére, vagy gépjárművek folyamatos, sorozatos kezelésére is alkalmas.

A készülék kifutott modell, így gyártása már befejeződött, de utódja, a HS800, illetve a nagy testvére, az ISD 2400 készülékek hamarosan rendelhetők lesznek.