A mezőgazdasági létesítmények, terménytárolók, silók, raktárak ideális életteret biztosítanak a kártevőknek épp úgy, ahogy a gombás és bakteriális fertőzéseknek. Az itt tárolt gabona és más mezőgazdasági termények a szűkebb intervallumok közt változó hőmérséklet és páratartalom mellett kellő mennyiségű táplálékot kínálnak a nem kívánatos élő szervezeteknek.

Ezek a kártevők a legtöbb esetben teljes egészében tönkre teszik a terményt, vagy a raktárban tárolt félkész terméket, alapanyagokat. Ha a fertőzés nem lenne elég, a vegyszeres fertőtlenítés sok esetben végképp felteszi az i-re a pontot: megmérgezi a kértevők, baktériumok mellett magát a terményt is.

Jogszabályi háttér

Magyarországon, az EU területén hatályban lévő szabályozásokhoz képest szigorúbb rendelet van érvényben. Míg az EU többi tagállamában (ahol nincs ettől eltérő rendelkezés) a raktári kárevők jelenléte mindössze az áru osztályba sorolását befolyásolja, azaz a fertőzött áru szabadon szállítható, értékesíthető, addig Magyarországon kötelező a megelőző védekezés is a raktári kártevőkkel szemben, fertőzött termény nem hozható forgalomba és a tovább fertőzést elkerülendő, nem is szállítható.

„A 43/2010 (IV. 23.) FVM rendelet értelmében kötelező a védekezés a raktári kártevők ellen. A rendelet 28 állati kártevő fajt sorol fel, ebben a kategóriában, mely lista felöleli a hazai magtárakban előforduló szinte valamennyi károsítót.

A rendelet ezen túlmenően kötelezi a termelőt a raktár üres állapotban történő megelőző fertőtlenítésére, illetve arra, hogy a teljes tárolási időszakban a terményt, a tároló és feldolgozó helyeket a raktári kártevőktől mentesen tartsa. Fertőzött termény, vetőmag, göngyöleg a magtárból ki sem szállítható, kivéve, ha ez fertőtlenítés céljából történik.

További kötelezettséget jelent a terményraktárak, malmok és takarmánykeverők tulajdonosainak a növényegészségügyi feladatok végrehajtásának részletes szabályairól szóló 7/2001 (I. 17.) FVM rendelet előírása. Ennek értelmében minden év február 28-ig kötelesek a magtár adatait a területileg illetékes növény- és talajvédelmi igazgatóságnál bejelenteni.”

A vegyszeres fertőtlenítés módszere

vegyszeres fertőtlenítést végző gázmesterA vegyszeres fertőtlenítés az alábbiakban felsorolt, meghatározott vegyi anyagok elgázosításával, egészségügyi gázmesterek jelenlétében, és utasításaik alapján történhet. Ezek a rendkívül mérgező anyagok agy arányban elpusztítják a magtárakban, mezőgazdasági raktárépületekben megtalálható fertőzéseket, kártevőket, gombákat.

Vegyszeres kezelés, elgázosítás csak üres raktárépületben végezhető, ezt követően változó, a hatóanyagtól függő időtartamban szükséges szellőztetni a raktárat, míg a vegyszerek maradványai, maradék vegyületei az egészségügyi határérték alá csökkennek, kiszellőznek az épületből.

Azonban szinte minden esetben marad valamennyi az emberi egészségre és a terményre veszélyes anyagból.

Ózonos fertőtlenítés

Az ózon gáz használatának előnyei

Az ózon gázzal történő fertőtlenítés során az elgázosításnál jobb hatásfokot lehet elérni, mivel a gázhalmazállapotra hozott vegyi anyag és az ózon gáz terülése között különbség van, az ózon javára. Egy elgázosított anyag kevésbé képes behatolni résekbe, repedésekbe, mint az eleve gáz halmazállapotú ózon. Az ózon javára írható az is, hogy a légtérben történő keveredése is hatékonyabban megoldható.

Az ózon hatása élő szervezetekre

Az ózon természetben is előforduló anyag, legtöbbször a Földet körülvevő ózonburok kapcsán hallunk róla, de ózon gáz keletkezik nagy erősségű ívkisülések során is, mint például a villámlás. Ezt az elektromos kisülést használja fel az ózongenerátor is, ennek segítségével állítjuk elő az ózon gázt.

A 3 atomos, rendkívül instabil molekula (O3) törekszik a stabil(abb) állapot elérésére, ezért minden szerves anyagot, mellyel kapcsolatba kerül azonnal oxidálja. Az élő szervezetben lévő sejtfalat, sejthártyát megbontja, ezzel a sejt pusztulását idézi elő. Az egyik oxigén atom kapcsolódik a sejt anyagával, míg a másik két atomból oxigén molekula (O2) jön létre.

E tulajdonságnak köszönhetően, az ózon az összes létező élő sejtet elpusztítja, legyen az mezőgazdasági kártevő, vírus, baktérium, vagy gomba.

Az ózon előállítása

Az ózon előállítását ipari ózongenerátorral végezzük, mely a fentebb említett ívkisülést használja arra, hogy a levegőben lévő oxigénből ózon molekulákat hozzon létre. Teljesítményét tekintve a hazai piacon fellelhető legnagyobb teljesítményű, ipari ózongenerátorokkal dolgozunk, melyeket mi magunk tervezünk és gyártunk, a piac igényeinek megfelelően. Ennek köszönhető, hogy a legszélesebb, itthon elérhető tapasztalattal rendelkezünk ipari ózongenerátor gyártás és ipari ózonos fertőtlenítés területén és hogy a legnagyobb géppark birtokában vagyunk.

Ózongenerátoraink fejlesztésében mindig a hatékonyságot és az elérhető legmagasabb műszaki színvonal elérését tartjuk szem előtt. Ezt a visszajelzések, piaci igények folyamatos feldolgozásával és adaptálásával érjük el. Ezért kínálhatunk egyedülálló garanciát az általunk gyártott ózongenerátorokra – legyen az ipari, vagy lakossági felhasználóknak készült modell.

Ózonos fertőtlenítés

A piaci igények hívták életre ózonos fertőtlenítés szolgáltatásunkat. Ezt a szolgáltatást kifejezetten mezőgazdasági és élelmiszeripari csarnokokban végezzük, mivel ezekben a létesítményekben olyan ózon koncentráció és behatási idő szükséges, melyet más cégek nem – vagy nem kielégítő mértékben – képesek megvalósítani.

Szakembereink és ipari ózongenerátoraink segítségével a csarnok minden pontján képesek vagyunk előállítani akár a 20ppm ózonkoncentrációt is, szélsőséges esetben fenntartva ezt akár 6 órán át, vagy még tovább! Ez egy általános fertőtlenítéshez szükséges érték több, mint kétszerese – általában a 10ppm koncentráció elérése elegendő, a behatási idő pedig ritkán több, mint 2 óra.

Az ózon kezelést követően a helyiséget szükséges szellőztetni, azonban a vegyszeres elgázosítás esetén szüksége 24 órás szellőztetéssel szemben, a terület mindössze 30-90 PERC alatt ismét használhatóvá válik, köszönhetően az ózon gyors felezési idejének.

Az ózon után az oxidált szerves részecskék és az oxigén az a két maradék anyag, ami fellelhető a raktár területén – sem vegyi anyag, sem aktív hatóanyag (ózon) nem marad hátra, így a termény és az azt kezelő személyzet teljes biztonságban végezheti munkáját. Ezt speciális célműszerekkel igazoljuk a helyszínen.

Ózonos fertőtlenítés után

Az ózonos fertőtlenítés nem hagy hátra maradék anyagot

Mi történik az ózonos fertőtlenítés után?

Igény esetén (bizonyos élelmiszeripari létesítmények esetén kötelező) mintát veszünk a fertőtlenített területről és laboratóriumi vizsgálatot végzünk. Az eredményről tanúsítványt adunk, melyet a hatóság (ÁNTSZ) elfogad.

Bizonyos esetekben szükséges lehet egy meghatározott kórokozó mentesítése, ebben az esetben a fertőtlenítés előtt mintát veszünk és egyedi kezelési tervet készítünk. A fertőtlenítést követően a laborvizsgálatot megismételjük, ezzel igazoljuk a kezelés sikerességét és a helyiség tisztaságát.

Hogyan rendelhető meg ez a szolgáltatás?

Az agráripari létesítmények, élelmiszeripari raktárak ózonos fertőtlenítését az alábbi gombra kattintva, az oldal alján rendelheti meg, vagy hívja most a +36 30 889 7000 telefonszámot!

Ajánlatkérés ózonos fertőtlenítésre

A megrendelést / ajánlatkérést rövid időn belül visszaigazoljuk és szükség esetén 24 órán belül kiszállunk a helyszínre és megkezdjük a fertőtlenítést.