Egy autókozmetika kért segítséget a vásárolt készülék használatához. Több alkalommal használtak már ózongenerátort, a tulajdonosok ugyan nem panaszkodtak az eredményre, de a tulajdonosna voltak aggályai, leginkább a klíma kikapcsolása után továbbra is tapasztalható jellegzetes kellemetlen szag miatt.

A szag a klímaberendezés belső hőcserélőjén megtelepedett baktériumok jellegzetes szaga, kellemetlen, és nagy mennyiségben az egészségre súlyosan ártalmas (például a jól ismert Legionella baktériumtörzs).

Az autó belső terének fertőtlenítő kezelése sokszor csak az utastérben felhalmozódott kellemetlen szagok miatt kerül szóba. A gyakorlatban a legtöbb alkalommal a tisztítás legnagyobb hozadéka a hőcserélő és a légjáratok fertőtlenítése, így a gépjármű belső levegő minőségének javulása. Mivel órákat töltünk autónkban, fontos szempont a levegőnk tisztasága, melyet az autó karbantartása mellett a klíma rendszeres tisztítása és fertőtlenítése tud biztosítani.

Az autóklíma tisztítás menete, buktatói

A klíma tisztítására lehetőség van különböző minőségű és árfekvesű habok használatával, ebben az esetben a használt vegyszer minősége és a használt technológia dönti el az eredményt.

A drágább habokhoz mellékelnek egy szondát, amely szakavatott kezekben képes a vegyszert a kellő helyre juttatni, így lehet a kezelés eredményes, feltéve, hogy a teljes szellőző rendszer „átmosásra” kerül vele.

Az olcsóbb habok ilyet nem kínálnak, azt a szellőzőbe befújva a hőcserélő járataiba gyakran nem jutnak el, látszólagos eredményt adnak csak.

Az ózon szakszerű használata ennél egyszerűbben és biztosabb eredménnyel nyújt megoldást.

Az ózongenerátort elég az utastér elejében elhelyezni, a szellőzőmotort erős fokozaton járatni, az ózon a teljes szellőzőrendszerbe, és az autó belső terében minden rejtett zugba elér, behatol a kárpit felső rétegébe, majd viszonylag rövid – kb 30 perces – kezelés alatt eltávolít minden kórokozót, megszüntet minden szagot.

A kezelés előtt a klímát rövid ideig működtetni kell, majd a kikapcsolása után néhány perccel – a még nedves hőcserélő mellett – az ózon gáz a hőcserélő lemezek minden apró zugában a megtelepedett baktériumokat, gombákat maradéktalanul elpusztítja.

Átlagos személygépkocsik, kisbuszok kezelésére viszonylag kis teljesítményű ózongenerátor készülék is megfelelő, így 3.500 mg/h, 7.000 mg/h, vagy akár 10.000 mg/h teljesítményű készülék is megfelelő.

Általánosságban igaz, hogy „túl nagy” ózon kapacitás nem létezik, a túlméretezett készülék sokkal hamarabb előállítja a kellő ózon gáz koncentrációt, azaz a kezelés hatékonysága azonos, mindössze a kezelés időtartama rövidül le néhány perccel.