Az index nemrégiben megjelent cikkére reagálva szinte kötelességünknek érezzük – mint felelős ózongenerátor gyártó és forgalmazó cég – hogy hozzászóljunk, pontosabban bővítsük legalább olvasóink ismereteit az ózon gázt övező kétkedésben, kérdésekben.

Az online híroldal végig vezeti az olvasót az ózon felfedezésének útján, egészen Homérosztól indulva, Christian Friedrich Schönbein bázeli kémia professzor 1839-es felfedezéséig, melyben leírja, hogy az ózon nem más, mint az oxigén módosult, három atomos molekulája. A névadása érdekes lehet azok számára, akik szeretik tudni az elnevezések eredetét – az ózon, a görög ozein, azaz „rossz szagot árasztó” szóból ered, amiben lássuk be van némi igazság. Az ember egyébként szaglásával érzékel már 0,01 ppm koncentrációjú (!) ózon gázt is, ezért érezzük a villámcsapások és hasonló természeti jelenségek közelében is határozottan a jellegzetes, szúrós ózon szagot.

Mire jó az ózongenerátor?

Ózondús levegő – jó, vagy rossz?

A kérdésben van mindössze hiba, hiszen maga a gáz jelen van a természetben és jó szolgálatot tesz az emberiségnek azzal, hogy egy ózonburok körbeveszi a Földet, ezzel (többek között) kizárva az UV-B sugárzás nagyobb részét. Az ózon belélegzése azonban, viszonylag kis koncentrációban is kifejezetten káros!

Az ózon elpusztítja a kórokozókat, vírusokat?

Az ózon jelenléte a természetbenAz ózon minden élő sejtet károsít, vagy elpusztít a koncentrációjától függően! Az index cikke szerint – amelyről korábban mi is írtunk – a lebomló ózon egy kétatomos oxigén molekulára és egy oxigén atomra bomlik, amely a világ egyik legerősebb oxidáló képességével rendelkező gáza.

A vírusokat például oly módon, hogy reagál membránburkuk fehérjéivel és zsírszerű anyagokból álló lipidjeivel. Működésképtelenné, inaktívvá teszi ezzel a teljes molekulacsoportot. Vízbe juttatva is elemében van az ózon, és a szennyező mikrobák fehérjéibe épülve „tisztít”. Lakások, irodák, szálláshelyek légterébe juttatva pedig „fertőtlenít”.” – írja az index cikke.

Az ózon jelenléte a természetben (forrás: index.hu)

Az ózon fertőtlenít?

Ezt nem jelenthetjük ki egyértelműen; az ÁNTSZ állásfoglalása szerint az ózon gáz az alkalmazás területén tisztítja a levegőt, de a fertőtlenítő szereket kifejezetten a vírusvédelem szempontjából nem pótolja. Az 1850-es években, a kolera járvány idején Schönbein arra a megállapításra jutott, hogy:

OLYAN JÁRVÁNYOS FERTŐZÉS, MINT PÉLDÁUL A KOLERA, NEM TERJED AZOKON A HELYEKEN, AHOL MAGASABB AZ ÓZONTARTALOM

Hogyan tisztítsa a levegőt ózonnal?

Ha az ózonos légtisztítás mellet dönt, ami egyszerű, gyors és biztos módja a helyiségek (nappali, hálószoba, iroda) levegőjének tisztításához, akkor néhány alapvetést érdemes figyelembe vennie.

Többek között a szükséges ózon koncentrációt, amit ózon kalkulátorunk segítségével egyszerűen meghatározhat. A még ennél is fontosabb tényező, a biztonság! Erről egy 5 pontos check-listát is talál ide kattintva: 5+1 pontos csekklista

Szeretne ózonos légtisztítást otthonában, irodájában?

Javasoljuk, hogy vásároljon saját ózongenerátort! Nem azért, mert mi éppen ózongenerátorokat gyártunk és forgalmazunk, hanem elsősorban az Ön érdekében. Miért?

  • Mert ha megvásárolja bármikor használhatja légtisztításra, az Ön időbeosztása szerint
  • Mert így csak egyszer kell fizetnie a tiszta levegőért (míg egy szolgáltatónak kifizeti egy kompakt árának többszörösét is)
  • Családtagjai otthonában is használhatja ugyanazt a kompakt, hordozható készüléket

Mire ügyeljen az ózongenerátor kiválasztásánál?

Amikor azt ecseteljük, hogy mire jó az ózongenerátor, akkor fontos megemlíteni, hogy az ózongenerátorok rendelkeznek néhány alapvető tulajdonsággal, melyek összehasonlíthatóvá teszik őket, így könnyen kiszűrhetők a gyenge, bizonytalan forrásból származó készülékek (amire sok esetben heteket kell várni!!).

Az Ozoneplus ózongenerátorokat megrendelését követően 24 órán belül átadjuk a futárszolgálatnak!

A legfontosabb tulajdonság: Az ózon kapacitás. Milyen koncentrációban képes előállítani az ózongenerátor az ózon gázt. Ez azért fontos, mert kisebb koncentrációban feleződik az ózon hatékonysága. (5-10% koncentráció csökkenés már 50%-kal csökkenti a hatékonyságot!)

Ezzel kapcsolatban a legfontosabb kérdés: Névleges, vagy maximális teljesítmény érték ami fel van tüntetve a készüléken? Az Ozoneplus készülékei a feltüntetett névleges teljesítményt akár 30-50%-kal képesek felülmúlni – ez az ózongenerátor maximális teljesítménye. Ezt a csúcsteljesítményt azonban nem képesek órákon keresztül, folyamatosan fenntartani, ahogyan más gyártók ózongenerátorai sem, melyeken a legtöbb esetben az elméleti csúcsteljesítményt tüntetik fel…

Harmadik legfontosabb kérdés: Mekkora légszállításra képes a beépített ventilátor? A gyártók előszeretettel hirdetik, hogy készülékeikben „ipari ventilátort” építettek be. Ez önmagában sajnos nem tartalmaz semmilyen konkrét információt. A számítógépekben egy gyufásdoboz méretű ipari ventilátor hűti a processzort, melynek légszállítása töredéke akár egy egyszerű háztartási ventilátorénak. A processzorhoz azonban elegendő, mert kis mennyiségű levegőt kell kis távolságra szállítani vele. Az Ozoneplus ózongenerátorokban egy, vagy két (kapacitástól függően) 300 m3/h teljesítményű ventilátor van!

A ventilátor légszállítási kapacitása határozza meg, hogy milyen mennyiségű megtermelt ózon gázt képes kibocsátani magából az ózongenerátor – azaz eljuttatni azt a helyiség minden sarkába. A legtöbb ózongenerátorban ipari ventilátor van, de nem mindegy, milyen légszállítási kapacitással rendelkezik. Ez az információ m3/h -ban van megadva (vagy legtöbbször elhallgatva!).

Most pedig, hogy már tudjuk az ózongenerátor mire jó, már csak egyetlen kérdés maradt hátra!

Hol talál megfelelő ózongenerátort?

Kattintson az oldal tetején (vagy itt) az ózongenerátorok menüpontra és válassza ki azt az ózongenerátort, amelyik valóban megfelelő az Ön számára! Néhány ezer Ft-ot spórolhat mindössze azon, ha egy, a teljesítménye miatt alklamatlan ózongenerátort választ, amivel nem megy semmire! Ráadásul az Ozoneplus elsőként vezette be a Garancia Pro szolgáltatást – nem véletlenül!