A méhek a világ legtisztább, és egyben legérzékenyebb állatai, rendkívül érzékeny öko-egyensúlyban élnek, mely ha megbomlik, tömeges pusztulás következik be. A méheket fenyegető betegségek skálája széles, a mindennapi életben ennél kevesebb a közvetlen fenyegetés, leggyakrabban atkák, gombák, illetve a lépet felfaló rovar és petéje, a viaszmoly. Az ellenük való védekezéshez adunk tanácsokat, ajánljuk az ózonos kezelést.

A viaszmoly

A molylepke – és a viaszmoly – rendkívüli szaporodási képessége mellett nagy túlélő is, ahol megjelenik, ott mindig komoly károkat okoz, kiirtani viszont rendkívül nehéz.

A méhészeteket leginkább a használaton kívüli eszközök kezelésekor, tárolásakor fenyegeti, ilyenkor ha megtalálja a lehetőséget, mindent elkezd felfalni, és azonnal befészkeli magát, szaporodik.

Számos lehetőség van a viaszmolyok ellen történő védekezésre, mégis sok fejtörést okoz, mert egyik módszer sem tökéletes.

Ózonnal a méhek védelmében – és a viaszmoly ellen

A méhek ellensége: a viaszmoly

Az ózonos fertőtlenítés – szakszerűen alkalmazva – egy hatásos megoldás lehet.

Az ózonos kezeléshez az eszközöket egy zárt tárolóban kell elhelyezni, úgy, hogy a levegő (gáz) jól átjárhassa, azaz a tárgyak egyenkénti szellőzését ki kell alakítani.

A kezeléshez bármilyen légzárt tér alkalmazható, tároló, pince, konténer, teherautó, stb, a kezelés idejére a területet zárva kell tartani, a kezelés után, illetve a kezelések között nincs szükség szellőztetésre, azaz a külvilág felől újabb kórokozók, élősködők nem tudnak az eszközök közelébe jutni.

A kezelés tömény ózon gázzal jellemzően heti alkalommal ajánlatos, alkalmanként legalább 60 percen keresztül maximális koncentrációt fenntartva.

A kórokozók, élősködők, köztük a viaszmoly és lárvája, a kezeléstől elpusztulnak, az esetlegesen nagyon mélyre rejtőzött példányok a heti rendszeres kezeléstől nem tudnak kifejlődni, illetve mielőtt kifejlődnének, már elpusztítja azokat a gáz.

Az ózon az egyéb betegségek, atkák, gombnák ellen is hathatós segítséget nyújt, rendszeres kezeléssel ezek jelenléte kizárható, a méhcsaládokat fenyegető veszélyek minimalizálhatók.